1 yaşın altındaki çocuklara verilmemesi gereken gıdalar;

Çocuğunuz 5 yaşını geçti ve altını ıslatıyor ise ona kızmayın çünkü yüksek ihtimalle anne babadan kaynaklı bir alt ıslatma sorunu olabilir?? Çünkü alt ıslatma genetik yatkınlık kaynaklı olabiliyor! 

Altıncı hastalık herpes virus tip-6 (veya tip7) dediğimiz virüsün çocuklarda ani yüksek ateş ile başlayıp ateşin düşmesiyle döküntülerin ortaya çıkması ile karekterize bir hastalıktır.

Gebelik sürecinde bebeğimiz için her türlü sıkıntılara göğüs geren annelerimiz bebek doğduktan sonra da aynı hassasiyetle yavrularına bakmak ister. Yeni doğan bir bebek annesine daha anne karnında iken bile sıkı bir duygusal bağ ile bağlıdır, annenin sıcaklığını, hareketlerini, nefes alışını, kalp atışlarını hisseder. Bu sıkı duygusal bağ doğduktan sonra da bebeğin annesine güven duyması açısından çok önemlidir. Annenin bebeğe, anne karnında iken ve doğduktan sonraki tutumu bebeğin bütün hayatını etkilemektedir. İşte bu noktada yeni doğmuş bebeğimize vereceğimiz en mükemmel güven duygusu onu emzirmektir. İnsanoğlunun yaratılışından beri tüm dini inanışlarda emzirmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktadır

Antibiyotiklerin ilk olarak 1927 de Sir Alexander Fleming tarafından keşfiyle insanlık tarihinde, günümüzde basit enfeksiyonlar dediğimiz hastalıklardan milyonlarca insanın ölümü giderek azalmış ve yıllar içinde yeni antibiyotikler keşfedilerek mikroplara karşı insanoğlu ezici bir üstünlük sağlamış ve ciddi bir darbe indirmiştir. Ancak bu zafer sarhoşluğu insanoğlunu rehavete düşürüp mikroplara karşı kullandığı yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı ile mikropların bize karşı zafer kazanması artık an meselesi. Çünkü biz elimizdeki silah bilgilerini çok zeki olan mikroplara her defasında göstererek onların bu silahlara karşı önlem almalarına imkan tanıdık.

Bebeklerde aşılama nasıl yapılır?  Bebek aşıları ücretli mi? Bebek aşıları zararlı mı? Bebek aşılarının yan etkileri nelerdir? Bebek aşıları ateş yapar mı?  Aşıların içinde bulunan civa otizme neden oluyor mu? Bebek hastayken aşı yapılır mı? Devlet tarafından karşılanan aşılar nelerdir? Devlet hangi aşıları karşılamıyor? Devletin karşılamadığı özel aşıları yaptırmak gerekir mi?

Allerji ve astım dünyada sıklığı giderek artan kronik hastalıkların başında geliyor. Havamız giderek daha fazla kirleniyor, yediğimiz sebze-meyveler giderek organik yapısını kaybediyor, giydiğimiz elbiselerin pamuk yapısında kullanılan tarımsal&kimyasal ilaçlar, sigara içilen, rutubetli, kömür sobalı evler cabası... Gereksiz yere kullanılan ateş düşürücülerin bile artık astım ve allerjiyi tetikleyebileceği biliniyor.

Ateş, çoğu ailede çocuğun nöbet geçireceği endişesiyle acil servislere başvurunun en sık nedenidir. Ateş, koltuk altından vücut sıcaklığının 37.8-38 derece üstü olmasıdır.

Atopik dermatit çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak gelişen kronik bir cilt hastalığıdır. Bu hastalarda cildin su tutma özelliği ve bariyer özelliğinin kaybolmasıyla ciltte kızarıklıklar, kuruluklar, kaşıntılar başlar. Bu da hassaslaşan cilde allerjenlerin teması ile olayın şiddetlenmesine, bakterilerin cilde rahat nüfuz etmesiyle cilt enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaktadır. Bu hastaların çoğunda besin allerjileri görülebilir (inek sütü, yumurta, buğday, kuruyemiş, balık, kabuklu deniz ürünleri vs)

Zamanında doğan sağlıklı bebekler ayına göre kabaca aşağıdakileri yapabilirler. Bunlar net sınırlar değildir bazen erken bazen geç olarak yapabilirler, en iyi yorumu muayene eden hekiminiz verecektir.

Kan hücrelerinden sinir sistemine birçok önemli yapıda bulunan B12 vitamini çocuklar için oldukça önemlidir. D vitamini, demir eksikliği derken gözden kaçan vitamin eksikliklerinden...

Güçlü bir bağışıklığa sahip olmanın yollarından biri nasıl beslendiğimizdir. 

BEBEĞİNİZ DÖNEM DÖNEM AĞLIYOR VEYA ÇOK ACIKIYOR, FAZLA UYUYUP YA DA HİÇ UYUMUYOR MU? HEPSİ TAMAMEN NORMAL OLABİLİR!

Demir eksikliği bebeklik ve çocukluk çağının en sık görülen kan hastalığıdır.

Bebeklerde diş çıkarma süreci bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. İlk 6 ay anne sütü alan bebeklerde genellikle dişler yoktur, bebek ek gıdaya ihtiyaç duyacağı zamana doğru dişler çıkmaya başlar. Dişler genelde 6-7.aylıkken çıkmaya başlar ama bu genetik faktörlere bağlı olarak 1 yaş civarına kadar uzayabilir. Aynı zamanda 3-4 aylıkken de diş çıkarma başlayabilir.

Bebeklerde tartı alımı doyup-doymadığının en somut göstergelerinden biridir.

Her anne baba için bebeğinin kusması endişe verici bir olay olarak görülür. Kusma, bir hastalık değil, belirti olarak kabul edilir. Yani kusma birçok  hastalığa işaret edebilecek bir göstergedir. Araştırmalar, bebeklerin ilk 3 aylık döneminde yaklaşık yüzde 80’inin günde en az bir kere kustuğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak kusmanın değerlendirilmesi için zorlanmasız ve zorlanmalı olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.

Masaj, bebeği rahatlatan, bedensel ve ruhsal gelişimine katkıda bulunan, anne-bebek bağını kuvvetlendiren bir uygulamadır. Masaja bebek doğar doğmaz başlanabilir. İlk 1 ay nazikçe 10 dakika, büyüdükçe 20 dk yapılabilir.

Bebekler birçok sebepten dolayı memeyi reddebilir;

Şimdi öncelikle şunu bilmek lazım ; Her 'boğaz iltihabı' denen durumlar antibiyotikle mi tedavi ediliyor?

Boğaz iltihabı denen durumların birçok nedeni olabilir ve sadece yaklaşık %10'u antibiyotik tedavisi gerektirir!!!

Her annenin görünce endişe duyduğu bir durum bezdeki kırmızı-tuğla rengi lekelenmelerdir. Çok haklılar da çünkü bezde kırmızı kan lekeleri acil bir durumdur ANCAK resimde gördüğünüz lekelenmeleri görüyorsanız endişe etmenize gerek yok. Bunlar her bebekte görülen şeffaf renk kristallerin beze teması ile kırmızımsı renge dönüşen Ürat kristalleridir. Kan lekesi değildirler. Bebeğin vücudundaki sıvının az olmasına bağlı oluşan minik kristaller idrarla atılır. Sık emzirme ile zamanla kaybolurlar.

Lenf bezlerinin büyümesine lenfadenopati denir ve bu durum çocukluk çağında sık görülür, ailelerin endişe ile doktora başvurmasının en büyük nedenlerindendir. Lenf bezleri vücudumuzun birçok bölgesinde bulunur sayıları ortalama 500-600 adettir. Bu bezeler enfeksiyon, travma, kan hastalıkları, belli grup ilaçların kullanımı durumunda büyürler. Çoğu bezenin büyümesi yüksek olasılıkla normaldir ancak anormal olan bezeler mutlaka detaylı araştırma gerektirir.

Bılgıldak, tıp diliyle Fontanel, bir bebekte doğarken 6 tane olarak bulunur. Ancak en yakın takip edilen genellikle ön bıldıldaktır. Ön bılgıldak en büyük ve en geç kapanandır.


Çocuklarda burun kanamalarının çoğu önemli bir durum olmasa da nadiren kötü hastalıkların habercisi olabileceğinden mutlaka bir hekime başvurmakta fayda var.

Büyüklere ciddi zararları olan fazla şeker tüketiminin çocuklara zararı daha da fazladır. Bir çocuğun beslenme alışkanlığı bebeklikten başlayan bir süreçtir. Ek gıdaya geçme sürecinde bile tatlı olan gıdaları en sona bırakmanızı öneriyoruz. Çünkü çocuk yaş grubunda şeker bağımlılık yapıcıdır, yenildiğinde başka bir gıdayı istememeye neden olan bir gıdadır.

Ağız kokusu özellikle okul çağı çocuklarında görülebilen ve birçok sebebe bağlı olabilecek bir durumdur. Bazı çocuklarda yapısal olarak altta yatan bir hastalık olmadan ağız kokusu olabilir ancak altta yatan hastalıklara bağlı olan ağız kokusu nedenleri detaylı araştırılıp nedene yönelik tedavi verilmesi önemlidir.Ağız kokusu olan çocukta temel olarak 3 branş doktorun görmesinde fayda vardır bunlar; Çocuk hekimi, diş hekimi ve KBB doktorudur.Sabah uyanınca ortaya çıkan ağız kokusu,sıvı alımı azlığına,açlık,ağız salgısı azlığına ve belli mineral ve vitamin eksikliklerine bağlı olabilir.


Balık mevsiminde iken çocuklara haftada 2 kez balık vermek çok önemli. İnsanoğlu, beyin ve sinir sistemi gelişimi için Omega-3 yağ asidine ihtiyaç duyar ancak kendisi üretemez, dışardan bu yağ asidini almak zorundadır ve yüksek oranda deniz ürünlerinde bulunur. Omega-3 yağ asidini üretemeyen İnsan, sadece anne sütünde bu önemli yağ asidini üretir. Yani anne sütü alan bebek ilk 6 ay Omega-3'ü anne sütünden temin eder.

Bitkiler hastalıkların tedavisinde insanoğluna her yaşta yardımcı olmuştur ancak bitkileri de ilaç gibi düşünmek gerekiyor çünkü bitkiler birçok ilacın bileşiminde kullanılıyor ve bilinçsizce kullanılınca bebeğe yarar yerine zararları olabilir.


Her çocuğun anne babadan aldığı genler ölçüsünde potansiyel bir boy alımı var. Bunun yanında çevresel faktörler, düzenli beslenme, düzenli uykunun büyüme üzerinde ciddi etkileri var. Polikliniğe çocuğum hiç uzamıyor denilip sürekli cips, kola, gofret, şekerli içecekler, fast food verilen çocukların elbette yeterince uzaması beklenmez Öncelikle mutlaka bu gıdalardan uzak durmak lazım!!!

Geniz akıntısı her yaşta görülebilir ancak çocuklarda bu durum birçok hastalığa sebep olması nedeniyle çok önemli!

Bazı demir ilaçlarının emilimi daha iyi olsa da bazı bebeklerde;
-Dişlerde siyah lekelenme
-Dışkı renginde değişiklik, kabızlık, karın ağrısı
-Mide bulantılarına neden olabilir


Yeni doğanlarda görülen kalça çıkığı, erken dönemde anlaşılıp tedavi edilmediğinde sakatlığa yol açabiliyor. Her 800 yeni doğan bebekten birinde görülen kalça çıkığı hakkında merak edilenleri cevapladık.

Özellikle küçük yaş çocuklarda beyaz önlük fobisi, doktor korkusu, iğne ve canının yanma endişesi nedeniyle sağlık kuruluşuna gitme olayı onlar için bir fobiye dönüşebilir. Böyle bir durumda aileler çocuklarını ikna etmekte zorlanabilir. Öncelikle ailenin çocuğuna karşı dürüst olması çok önemlidir. Parka gidiyoruz diyip hastane ortamına götürülen çocukların ebeveynlerine karşı güvenleri ciddi anlamda zedelenebilir, bir dahaki hastane ziyareti endişelerinin daha da artmasına neden olabilir. Doktora giderken 'canın hiç acımayacak', 'korkulacak bir şey yok', 'niye korkuyorsun ki' gibi cümleler kurmak yerine 'korkuyorsun ama iyileşmen için seni götürmemiz gerekiyor' demek daha doğru yaklaşım olacaktır. Bu fobiyi azaltmak için;

Uzun zamandır dönüşümlü ateş düşürücü uygulaması ben dahil tüm doktorlar tarafından öneriliyordu. Ancak yapılan çalışmalar dönüşümlü ateş düşürücü vermenin karaciğere zarar verebileceğini gösteriyor. 

Bağışıklık sistemindeki doğuştan gelen bozuklukların veya yetmezliklerin en önemli göstergesi enfeksiyonların sık tekrarlamasıdır. Bağışıklık sisteminin temel taşı dediğimiz antikorlar daha anne karnında iken anneden bebeğe göbek bağı aracılığı ile geçer. Gebeliğin sonlarına doğru ise bebek kendi antikorlarını üretmeye başlar. Doğduktan sonra da anne sütü mucizesi ile bebeğe antikor akışı devam eder.

Çocuğunuz çıplak ayakla yürürken soldaki gibi bir iz bırakıyor ise düz tabanlı demektir. Düz tabanlılık erişkin yaşta sıklıkla yürüme problemlerine, eklem ağrılarına neden oluyorken çocuklarda ilk 5 yaşta NORMAL sayılabilir.

Bebeğin ilk yaşları gelişimsel açıdan çok önemlidir ve bu süreçteki aksaklıklar hayat boyu sorunlara neden olabilir. Bu aksaklıklardan biri D-vit eksikliği/düşüklüğüdür. Bebeklerde eskiden çok sık görülen kemik yumuşaklığı (raşitizm) D-vitamini eksikliğine bağlı görülüyordu.

Bebeklerde rutin verilen D-vitamininin ne kadar dozda ve ne kadar süreyle verilebileceğini çocuk endokrinoloji derneği bilgileriyle özetleyelim;

Egzama, diğer adıyla atopik dermatit çevresel ve genetik fakrtörlere bağlı olarak bebeklerde görülebilir. Bu bebekler alerjik alt yapılı bebeklerdir. Yani ilerleyen zamanlarda birçok gıda ve maddeye karşı allerji geliştirebilecek bir yapıya sahiptirler. Egzamada olay cildin bariyer görevi gören tabakasının bütünlük kaybı yaşayarak su tutma özelliğini yitirerek kurumasıdır. Kuru bir cilt çatlak bir toprak gibidir, çatlak yerlerden mikropların girmesi ile ciddi cilt enfeksiyonları gelişebilir. Egzama, inek sütü ve mama ile beslenen bebeklerde daha sık görülür.

Bebeğiniz ilk 6 ay sadece anne sütü/ya mama aldı bundan sonrası için bebeğe artan kalori ihtiyacı için ek gıda da başlamak gerekiyor. Ek gıdaya en ideal başlama zamanı 5-6.aylar arasındadır.

El-ayak-ağız hastalığı özelikle yaz ve sonbahar aylarında görülen, virüslerle bulaşan ateş, boğaz ağrısı ve genellikle el-ayak-ağızda döküntülerin eşlik ettiği bir tablodur. 10 yaş altı çocuklarda daha sık görülmektedir. Solunum yolu, dışkı ve temas yoluyla bulaşır. Hastalığın kesin bir tedavisi ve aşısı yoktur. Bulguları rahatlatmaya yönelik tedaviler verilir.

Ateş vücut sıcaklığının 37.8-38 dereceyi geçmesine denir. Ateş birçok nedenle yükselebilir.


Antibiyotikler bakteri enfeksiyonlarına karşı 1940 tan beri kullanılan mucizevi ilaçlardır ancak...! Dünyada en sık antibiyotik kullanan ülkelerin başında yer alıyoruz ve gereksiz antibiyotik kullanımı ile de bizi ve çocuklarımızı ilerde çok ciddi tehlikeler bekliyor.

Corona enfeksiyonunun artarak devam ettiği bu günlerde gribal enfeksiyonların da sık görüldüğü sonbahar-kış aylarına giriyoruz. Bu yüzden vücut direncimizi korumak için beslenme, hijyen, uyku yanında diğer hastalıklara karşı bağışıklama çok önemlidir! Grip etkenlerinden biri olan İnfluenza Virüsü, çocuklarda daha ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu yüzden risk faktörü olan her çocuğa aşı yaptırmasını öneriyoruz.

Vitaminler büyüme, gelişme ve bağışıklık sistemi için gerekli olan bileşiklerdir. Bazıları insan vücudunda salgılansa da bazıları mutlaka dışardan alınmalıdır.


Bebeklerde uzamış sarılık, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, kabızlık, kötü kokulu akıntı, beyaz akıntı, iştahsızlık , kusma idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir.

İlaçların etkinlikleri için saklanma koşulları ve son kullanım tarihleri(SKT) önemlidir. Uygun dozda kullanıldığında fayda sağlayan bu maddeler sağlıksız koşullarda bekletilip kullanılınca istenmeyen durumlara yol açabilir. 

Ailelelerin korkulu rüyası bebeklerdeki gaz problemleri diğer adıyla infantil kolik her doğan bebekte görülebilecek bir durumdur. Ancak öyle gazlı bebekler var ki ailelerde ciddi anlamda kaygı ve endişeye neden oluyor. Peki infantil kolik nedir, neden olur?

İsilik bebeğin aşırı terlemesine neden olabilecek durumlarda daha sık görülmektedir. Bu yüzden yazın daha fazla görülebiliyor ancak kışın fazla ısıtılan evlerde, aşırı ve pamuk dışı kıyafetlerle giydirilen bebeklerde de isilik görülebiliyor.

Karın ağrıları çocuklarda %70-80 önem arz etmese de daha doğrusu ciddi bir hastalık belirtisi olmasa da, nedenini kesin bilmediğimiz karın ağrılarına ağrı kesici vermemeliyiz!!!

Çocuğunuzun herhangi bir sağlık sorunu yok ancak kilo alımı yetersiz ise beslenme için tercih edilecek gıdalara dikkat ederek kilo alımına katkı sağlayabilirsiniz. Ancak kilo almayan bir çocuk öncelikle uzman bir hekim tarafından mutlaka değerlendirilmiş olmalıdır!

Krup sıklıkla 6 ay- 3 yaş arası çocuklarda özellikle sonbahar-kış-bahar aylarında yani sert mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde ortaya çıkan hafif ateş (olmayadabilir) , burun akıntısı ya da tıkanıklığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile başlayan sonrasında ani olarak seste kabalaşma (havlar tarzda öksürme) /ses kısıklığı ile kendini gösteren bir durumdur. Hafif-orta-ağır formları mevcuttur ve tıbben acil bir durum olabilmektedir!!!

Laringomalazi, halk diliyle ifade etmeye çalışırsak ; 'Yumuşak gırtlak' bebeklerde doğumdan sonra en sık hırıltılı ses kısıklığının nedenidir. Bebek daha anne karnında iken gırtlak dokusundaki kıkırdağın iyi gelişememesinden kaynaklanır. Bebek soluk aldığı zaman bu kısım içe doğru çökerek, ötme tarzında bir sese neden olur. Hafif, orta, ağır şekilleri vardır ve bu sınıflamayı KBB uzmanı yapar.

Nezle, çoğunlukla virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Hava cereyanında kalmak, üşümek, ayakların ıslak kalması vb. durumlarda enfeksiyona doğrudan neden olmasalar da, vücut direncini kırarak enfeksiyona yol açabilir ve enfeksiyonla mücadeleyi zorlaştırabilir. Çocuklarda sıkça görülen nezlenin iyi tedavi edilmemesi halinde orta kulak iltihabına, sinüzite veya bronşite yol açabilir. Bebekler nezle ve grip gibi hastalıkları daha ağır geçirebilirler. Özellikle 2-3 aylığa kadar olan bebekleri hasta kişilerden olabildiğince korumak gerekir.

Küçük çocuklarda(3-4 yaş altı) boğaz enfeksiyonu denilen durumların nedeni çoğunlukla öpücük hastalığı olabilir. Dirençli ateşler, beyazlamış bademcikler, halsizlik, kilo kaybı ve dalak-karaciğer büyüklüklerine neden olabilir. Üstelik bu durum haftalarca/aylarca devam edebilir.


Bu bebekler polikliniğe; 'Hocam bebeğim artık emmek istemiyor, çok huzursuz' diye getiriliyor, hatta bazen SÜTÜM YETERSİZ diye algılanıp mama bile başlanılabiliyor.

Emme refleksi bebeklerde anne karnında başlayan bir reflekstir. Bir süreye kadar da devam edebilir. 1 yaşına kadarki çocukların yarısı parmağını emmeyi bırakmaz.

Çocuklarda parmak ucu yürüme çocukların yaklaşık %10'unda görülebilmektedir. Parmak ucu yürümenin %90'ından fazlasının kesin nedeni bilinmiyor.

Tekrarlayan ve düşmeyen ateşler!

Sürekli Tekrarlayan boğaz iltihabı!


PFAPA SENDROMU OLABİLİR!!!

2 YAŞ ÜZERİ çocuklarda besleyici değeri olmayan maddelerin düzenli ve aşırı miktarda yenmesi, kemirilmesi, yalanması durumuna Pika Sendromu denililiyor. Toprak, kağıt, saç, boya, duvar, kalem, silgi, kil, tebeşir bu maddelerin başında geliyor.

Bebeklerin cildi çok hassas ve narin olduğu için kolaylıkla tahriş olup pişiklere sebep olmaktadır. Pişiğin birçok nedeni olabilir. Bezin bebeğe uygun boyutta olmaması (özellikle küçük olması), bezinin sıkı bağlanması, alt bölgesinin nemli kalması ya da kirlenmiş bezin sık değiştirilmemesi, beze karşı gelişen allerjik reaksiyonlar, gıda allerjileri, mantar ve bakteri enfeksiyonları en önemli pişik sebepleridir.


Ayrıca uzun süredir pişiği olan bebeklerde pişiğin ana sebebi idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Pişik oluşumunda temel mekanizma cildin bariyer görevi gören tabakasının hasarıyla ciltte giderek artan tahrişlerdir.

Prematür bebeklerle en çok merak edilenleri yazdık...

Bakterilerin çoğu insan vücudunda hastalık yaparken probiyotik olarak bilinen bakteriler bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda bağırsaklar insanın 2.beyni olarak kabul edilmektedir. Güçlü bir bağışıklık ve hastalıklardan korunmanın en iyi yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. Bu yüzden Probiyotik içeren gıdalara gün içinde mutlaka yer vermeliyiz.


Rotavirüs, mide ve bağırsaklarda enfeksiyona neden olarak, kusma, ateş ve karın ağrısının eşlik ettiği şiddetli su, tuz ve mineral kaybıyla seyreden bir virustür. 5 yaşın altındaki çocuklarda mutlaka en az bir kere rotavirüs ishali görülmektedir ve maalesef dünyadaki bebek ölümlerinin 2.sebebi olup yılda 1 milyon civarı bebeğin hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.


Bebeklerde tuvalet eğitimi için ideal zaman 24-36.aylardadır.Çünkü bebeklerde mesane ve bağırsak kaslarının kontrolü bu zamanlarda başlar.Tuvalet eğitimine erken başlamak kontrol yeteneği olmayan çocuğa baskı kurarak ilerde ruhsal sorunlara neden olabilir.Çocukta eğitimin gecikmesi de benzer ruhsal sorunlara neden olabilir.

Corona virüs salgını bize hastalıklarla mücadelede nelerin çok önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Virüslerin bize savaş açtığı Sonbahar-Kış ayına girerken dikkatli olmak çok önemli. Yazacağım öneriler viral enfeksiyonlara karşı yararlı olduğu bilimsel olarak ıspatlanmış önerilerdir.


Özellikle 4-6.aylarda bebeklerin yürümesi desteklensin diye alınan yürüteçler kalça gelişimi tamamlanmamış bebeklerde aslında yürüme bozukluklarına, kalça eklemi problemlerine neden olabilir. Bunun yerine çocukların daha rahat hareket edebileceği şekilde aktiviteler yapması kas ve nörolojik gelişimleri için daha sağlıklıdır.