Kalça gelişim bozukluğunu erkenden tanıyıp erken tedavi edebilmek için ülkemizde rutin Kalça Ultrasonu çekilmektedir.
Kalça Ultrasonu 4-8.haftalar içinde çekilmelidir.
Anne sütü ya da mama alan bebeklere ilk 6 ay su vermeye gerek yoktur.
İster 40 derece yaz ister kış farketmez. Su verilmemesinin nedeni mide hacimleri küçüktür ve su ile doldurursak tokluk hissi sağlar ve anne sütü ya da mamayı yeterince alamaz.
D-vitamini ilk 1 ay içinde başlanıp en az 2 yıl süreyle verilmelidir. Demir takviyesi ise 4.aydan itibaren başlanıp en az 3 ay süreyle verilir.
1 yaşına doğru rutin kan tetkiki yaptırmakta fayda var.
Arka bıngıldak 2-3 ay içinde ön bıngıldak 12-18.aylarda kapanır. Geç kapanması ya da erken kapanması durumunda hekiminize başvurun.
Evet kullanılabilir.
Aile hekimlerinde verilen D-vitamini, Demir numunelerinde paraben olabilmesi nedeniyle aileler endişe edip kullanamayabiliyor. Öncelikle içerdikleri paraben miktarı son derece düşük miktarlarda yani bebeğe zarar verebilecek bir etkiye sahip değil. Hatta son zamanlarda D-vitamini içinden paraben çıkarılmıştır.
Bebeğin doyup doymadığını şu şekilde anlayabiliriz;
Birincisi bebek kilo alıyor mu? Bebek haftalık 100-150 , aylık 500-600 gram alıyorsa doyuyor demektir. Bunun dışında bebeğimiz yeterince kaka (günde 6-10 kez), idrar (6-10 kez ) yapıyor ise yeterli beslendiğinin göstergesidir.
Bebekler doğduktan sonra ilk 1 ay her fırsatta emzirilmelidir.
Günde ortalama 10-12 kez emzirme önerilir. 1.aydan sonra bu sıklığı hafif azaltabiliriz. Gece beslenmesi 6.aydan sonra kesilebilir. Yani bebek gece 6-8 saat beslenmeden uyuyabilir.
Bebeklerde hırıltının birçok sebebi olabilir. çoğunlukla burun kaynaklı hırıltılar görülmektedir. Bebeğinizde hırıltı duyuyor iseniz burnuna serum fizyolojik damla damlatıp etkili bir pompa ile açalım. günde 2-3 kez tekrarlayalım. Buna rağmen hırıltı devam ediyorsa lütfen hekiminize başvurun.
Ek gıdaya 5-6.aylar içinde geçilebilir. İlk etapta sebze ve yoğurt ile başlanılması önerilir. Mevsim sebzeleri tercih edilmelidir. 3 gün kuralına uyarak tek tek deneme yapılır. Ek gıdaya başlanan ilk ay tattırma ayıdır. Bu yüzden bulamaç yapmaktan kaçınalım. Ek gıda ile beraber bebeğimize su verebiliriz. Ek gıdaya geçiş döneminde kabızlık olabilir , dışkı rengi değişebilir, normaldir.
Bebeklerde bazı acil durumları kısaca yazalım...
Bebek ve çocuk hastalıkları ile ilgili tüm konuları websitemizden ve instagram sayfasından anlık olarak takip edebilir, sorularınızı instagramdaki soru postlarına yazabilirsiniz